Lovligt nødværge

Lovligt nødværge

Til trods for hvad man nogle gange skulle tro, så er det faktisk tilladt at forsvare sig selv ved hjælp af det, der i juristsprog kaldes lovligt nødværge. Det vil sige nødværge, der overholder de betingelser, der er til stede i straffelovens paragraf 13. Det der også kaldes nødværgeparagraffen.

I dette indlæg vil vi forsøge at pille det nørdede juristsprog fra hinanden og forklare hvad nødværge betyder på helt almindeligt dansk.

Nødværgeparagraffen – straffelovens paragraf 13

Helt præcis siger nødværgeparagraffen følgende (juristsprog):

§ 13. Handlinger foretagne i nødværge er straffri, for så vidt de har været nødvendige for at modstå eller afværge et påbegyndt eller overhængende uretmæssigt angreb og ikke åbenbart går ud over, hvad der under hensyn til angrebets farlighed, angriberens person og det angrebne retsgodes betydning er forsvarligt.

Stk. 2. Overskrider nogen grænserne for lovligt nødværge, bliver han dog straffri, hvis overskridelsen er rimeligt begrundet i den ved angrebet fremkaldte skræk eller ophidselse.

Stk. 3. Tilsvarende regler finder anvendelse på handlinger, som er nødvendige for på retmæssig måde at skaffe lovlige påbud adlydt, iværksætte en lovlig pågribelse eller hindre en fanges eller tvangsanbragt persons rømning.

Hvad betyder det så for dig (på dansk)?
Det betyder at du må forsvare dig selv, eller andre, i det omfang det er nødvendigt hvis du bliver angrebet. Det gælder både når angrebet er påbegyndt eller endda, hvis det “bare” er overhængende. Et overhængende angreb vil sige, at du føler, at situationen er så truende, at du hvert sekund kan risikere at blive overfaldet.

Hvad er så lovligt nødværge?

Det er ikke nemt at sige noget konkret om. Det er problemet. Du kan ikke opstille klokkeklare regler eller situationer, hvor noget altid er enten lovligt eller ulovligt. Det afhænger helt af situationen. Bliver du overfaldet af 5 store havnearbejdere i en mørk gyde, så kan du slippe afsted med voldsomt nødværge. Bliver en hønefuld, midaldrende og spinkel kontornusser fra kommunen lidt for nærgående på en bar, så kan du ikke slippe afsted med voldsomt nødværge.

Vi håber du forstår forskellen her, for alt nødværge handler om at tilpasse forsvaret til det angreb du bliver udsat for. Det ligger dog helt fast, at en mundtlig trussel ikke er nok. Du må altså ikke tæve en anden person blot forbi vedkommende har kaldt dig grimme ting. Mundtlige trusler om tæv er heller ikke nok.

Hvad nu hvis jeg går amok?
Som der står i stk. 2. overfor, så kan du i nogle tilfælde godt slippe afsted med at gå ud over grænserne for lovligt nødværge. Men kun hvis det kan begrundes med, at du var helt befippet og ved at dø af skræk.

Stk. 2. handler om, at alle mennesker reagerer forskelligt på en overfaldssituation. Specielt personer, der ikke tidligere har været i den slags situationer kan reagere helt irrationelt. I sådanne tilfælde kan det godt lade sig gøre at “slippe afsted med” at gå langt ud over grænserne for, hvad der ellers vil betegnes som lovligt nødværge. Igen, så er det noget man ikke kan opstille konkrete regler for, så det afhænger af den helt specifikke situation.

Er der andet jeg bør vide?

Ja, stk. 3. siger at du må bruge nødværge til at sikre lov og orden eller tilbageholde undvegne personer, ligesom du må bruge magt til at lave en civil anholdelse.

Derudover, så synes vi der er endnu en paragraf du bør kende til, for den er mindst lige så vigtig som alt det ovenstående.

§ 250. Den, som hensætter en anden i hjælpeløs tilstand eller forlader en under den pågældendes varetægt stående person i en sådan tilstand, straffes med fængsel indtil 8 år.

Du har netop tævet de 5 store havnearbejdere som forsøgte at voldtage dig, og nu ligger de alle bevidstløse i hver deres pøl af blod. Du tænker: “Så kan I lære det… svin!”, retter på dit tøj og tager tilbage til festen som om intet var hændt. Er det i orden?

Nej, det må du ikke!
Selvom det måske kunne være fristende, så må du aldrig efterlade nogen i hjælpeløs tilstand. Heller ikke dem der lige har forsøgt at voldtage dig. Det synes vi lige du skal have i baghovedet også.

Vi håber du blev lidt klogere på nødværgeretten, paragraf 13 og hvad der er lovligt nødværge.

Har du spørgsmål eller kommentarer?

28 comments on “Lovligt nødværge

Linda Kristensen

Kan du svare mig paa et spoergsmaal?

Hvis jeg er en lille person af hunkoen (det er jeg) og jeg bliver overfaldet af en stoerre person, maa jeg saa bruge for eksempel en forhaandenvaerende koekkenkniv eller peberspray eller haarspray?

Jeg synes det tit er her problemet ligger.

Hej Linda. Tak for dit spørgsmål som er et vi får rigtig tit (i forskellige varianter) 🙂

Det korte svar er:

Køkkenkniv: Nej, den må du ikke bruge.
Peberspray: Nej, den må du heller ikke bruge, da den (desværre) er ulovlig i Danmark.
Hårspray: Jeg vil sige ja, den må du godt bruge (men altså, ikke noget med at spray den igennem en tændt lighter, for så er det en helt anden sag) 😉

Håber det besvarer dit spørgsmål.

Sjoon

Hej jeg skriver til dig, for idag var jeg på en tank med to venner. Og min ven som kører bilen holder lige ude foran tankens hoveddør. Så da en mand på de 45 skal til og ud ser han vi holder forkert også siger han på en rigtig smart måde hvad er i helt abe hjerne døde eller sådan noget med en rigtig smart attitude. Det bliver mig og min ven så sur over og vi konfronter ham med det. Og så kommer han faktisk tilbage til kassen ca og mig og ham hae hovedet oppe i hinanden hoved og vi siger til hinanden hvem er du? Også går jeg så væk fra ham og betaler min sodavand. I det han så går ud siger han igen noget nedladende. Det bliver jeg gal over og tager min sodavand og går ud for at konfronter han med hvad er hans problem egentlig? Han vender sig om og går truende hen mod mig, jeg tager 2 skridt tilbage og han tager hårdt fat i mig og vi midler og jeg ryger ned på jorden, og i det jeg for 2 måneder siden fik lavet nyt kors og ledbånd i knæet blev jeg bange for det her vil skade det igen så jeg kom op og jeg slog ham i hoved med knytnæve og han fik en flænge i øjmbrynet. Han kørte , også ringede jeg til politiet og de kom. Nu ved du lidt om episoden. Det jeg gerne vil vide er. Var det lovligt nødværge? Mange tak venter på at høre fra dig på min mail mvh sjoon

Hej Sjoon. Tak for dit spørgsmål.

Desværre kan jeg ikke give dig et svar på om det der er sket kan betragtes som lovligt nødværge. Jeg synes beskrivelsen af hændelsen er for kompliceret til, at jeg kan tage stilling til det, så der bliver jeg dig svar skyldig.

Jan

Jeg havde en episode hvor en underbo i beruselse med trusler og konfrontation NU, ville entre min dør. Han affejede mine henstillinger to gange og smækkede min dør op. Han løb imod mig med strakte arme mod min hals hvor jeg med en 50 cm kosteskaft lignende kæp slog manden midt i panden med fuld kraft, og han faldt sammen. Det var desværre nødvendigt at stoppe ham der. Han fik en flænge i panden, og en hjerne rystelse. Jeg bar ham ud af min lejlighed og tilkaldte politi. Politiet mente ikke jeg skulle tiltales da jeg kun slog en gang.

Hej Jan. Tak for din kommentar.

Jeg tror også det er helt afgørende i din historie, at du kun slog ÉN gang. Havde du slået mange gange havde politiets holdning nok været en anden. Men godt at høre, at din historie endte godt for dig 🙂

Thomas

Så kommer det store spørgsmål. Anvendelse af våben.
Lad os sige at scenariet er et hjemme røveri. Tre gerningsmænd ( A, B og C ) er trængt ind i dit hjem, de er hver især beveæbnet i forskellig grad A og B er bevæbnet med slagvåben og C er bevæbnet med en kniv af betragtelig størelse. Du er hjemme med din kone og barn på under 3 år. Gerningsmændene er meget truende og du begynder at frygte for dit eget og din kone og søns liv. Du ejer et skydevåben lovligt og får under røveriet adgang til den. I situationen anråber du den første og bedste gerningsmand, i det her tilfælde B og gør ham bekendt med at du står med et skydevåben. Dette for gerningsmændene til at reagere ved at råbe højt og vifte med deres våben i retning af din kone og barn. Du vælger herefter at afgive skud mod B til han falder til jorden. Du retter herefter dit våben mod A og C som vælger at stoppe deres forehavende og afvente at politiet når frem.

I denne situation ville jeg mene at man har handlet inden for lovens rammer og vil være straf fri selvom B dør af sine kvæstelser. Er det helt forkert

Hej Thomas,
Umiddelbart vil jeg vurdere at du har ret.
Men … for det første har hverken knivens størrelse, eller barnets alder nogen indflydelse på situationen.
Det afgørende er at du føler at din familie er i livsfare.
Til gengæld vil jeg mene at enten er situationen meget teoretisk, eller også gør du dig skyldig i et brud på våbenloven. Ifølge våbenloven skal et skydevåben nemli opbevares i et godkendt våbenskab. Så under hjemmerøveriet skal du altså hen til våbenskabet, låse det op, lade våbnet, og så tilbage til familien.
Hvis du HAR våbnet ved hånden, gør du dig altså strafbar på våbenloven.
Og så skal du også huske på at der er forskel på ikke at blive dømt, og så at forblive straffri. I den pågældende situation er der en stor chance for at du bliver dømt, f.eks. for manddrab, men at straffen udebliver, pga. omstændighederne.
Sådan er det også hvis du i skræk eller ophidselse overskrider grænserne for lovligt nødværge. Der vil du måske få en voldsdom, men slippe for straf.

Michael solbak hansen

Min underbo som jeg er uvenner med ringede på min dør, vi har en kort samtale og jeg lukker døren og går ind i min stue, hun åbner så døren og da jeg går ud og vil lukke den, så blokerer hun døren ved at presse med hendes krop så jeg ikke kan lukke den. Jeg åbner så døren hurtigt i den retning hun presser, griber hendes arm og skubber hende to-tre skridt bagud samtidig med at jeg siger hun ikke skal trænge ind i mit hjem.
Gjorde jeg noget forkert ved dette, jeg havde jo lukket døren og var gået ind igen….

PS. Ringede til politiet og fortalte kort hændelsen da hun meget vel kunne finde på at ringe ind og sige alverden….

Hej Michael,
Tak for din kommentar.
Jeg vil umiddelbart mene, at det du beskriver er helt indenfor rammerne af lovligt nødværge 🙂

Jesper

Kan jeg godt lige spørge om det er lovligt og slå ham hvis han slår først

Hej Jesper,
Tak for din kommentar.

Ja, som udgangspunkt er det lovligt at slå igen, hvis man først er blevet slået.

Oliver bojnse

Hej.
Jeg havde en episode hvor jeg lå Inde på min sofa og var igang med at fortage mig en dejlig øl
Foran tv. Idet dukker der tre unge herre inde i mit hjem, hvor døren stod låst. De havde åbenbart fundet min nøgle, som jeg havde tabt 5 dage tidligere.
De kommer ind i mit hjem, en af de tre herre have et brækjern i hånden og kommer direkte truende hen til mig hvor jeg der så vågner op fra chokket og går i selvforsvar. Dyrker selv noget krav maga, men iden situation var jeg nød til at bruge skruetrækkeren, som lå ved siden af mig. Fordi jeg kunne ikke håndtere de tre herre. Jeg vælger at slå ud efter en af de drenge ( med maskering) da jeg så formår at snitte i den ene, bliver jeg slået med kobenet/brækhjernet lige på maven og de stikker af. Reagerede jeg voldsomt, strafrit, ulovligt. Hilsen en ung frustrerret og bange herre fra Nørrebro.

Hej Oliver,
Tak for din kommentar.

Der er jo rigtigt mange elementer i den situation, du beskriver:
Du står overfor flere modstandere.
De er bevæbnede.
De er maskerede.
De er kommet ind i dit hjem, uden at du har lukket dem ind.

Alle disse ting er skærpende omstændigheder, når du skal vurdere hvor farlig situationen er.
Mit bud er at alle disse elementer taler for at din handling har været forståelig.
Ja, du har handlet voldsomt, men det har jo også været en voldsom situation.
Om du ville ende op med en dom, kan jeg ikke sige, men mit bud ville være at du ikke ville blive straffet for det.
Jeg vil dog understrege at denne vurdering udelukkende er baseret på din beskrivelse af situationen.
Der kan være mange faktorer, der trækker i den anden retning.
Hvis du f.eks. havde en skruetrækker liggende, fordi du har en omgangskreds, hvor man kan forvente denne type situationer, så vil det trække i den modsatte retning.

Søren

Hej!

Jeg havde en livlig debat med en ven, som dyrker fuld kontakt kampsport på højt plan. Han påstår, at han må dreje halsen om på en angribende part i nødværge fordi loven ikke skeler til, at han har nogle ekstreme kompetencer. Altså, han forsvarer sig med sine næver – men bliver han ikke straffet for, at han bruger disse særlige kompetencer, hvis f.eks. den angribende part er en spinkel kontornusser? Jeg er ikke i tvivl om, at han kan brække halsen på sin modstander med en lillefinger…

With great power comes great responsibility eller noget…

Hej Søren,
Tak for din kommentar.

Indenfor lovligt nødværge hedder det, at forsvaret skal stå i relation til angrebet.
Det betyder at hvis du bliver angrebet ved at en anden person skubber til dig og kalder dig “dumme svin”, så må du ikke bare “dreje halsen” om på vedkommende.

Der står ydermere i loven, at du i selvforsvar skal tage hensyn til angriberens person. Det vil sige, at hvis du selv er to meter høj, i super form og angriberen er en spinkel kontornusser (med én arm), så må du heller ikke bare smadre vedkommende fordi du kan.

Loven siger ganske rigtigt ikke noget om, hvorvidt du må bruge dine kampsportsevner til selvforsvar. Det må du godt. Men domstolene vil se på, om du har misbrugt dine evner ud fra ovenstående.

johnny sørensen

Hej jeg har et problem med østeuropæiske tyve ?DI har ryddet min bmw for elstyring og rat. m.m for omkring 75000.kr Hvad hvis jeg har en gaspistol med plastikkugler må jeg så skyde på dem i selvforsvar mvh johnny. ps er meget overrasket over at når man snakker med andre så viser det sig der er meget af denne slags.her i dk bmw oplyser mig at di har 5 biler af samme slags tyveri bare i denne uge hvor er dk henne nu ?

Hej Johnny,
Tak for din kommentar.

Du må dog kun bruge selvforsvar når du bliver angrebet eller føler dig truet. Så med mindre dem der laver indbruddet i din bil går til angreb på dig, så må du ikke gøre andet end at ringe efter politiet.
Skulle de gå til angreb på dig er jeg ikke sikker på at brugen af en gaspistol er indenfor lovens rammer, så jeg ville nok vælge noget andet.

Peter

Hey, lad sige at jeg er i byen og at jeg bliver spyttet i ansigtet af en person på min egen størrelse. Ville et knytnæveslag i ansigtet så kunne karakteriseres som lovligt nødværge. Så vidt jeg ved bliver spyt karakteriseret som vold.

Mvh

Hej Peter,
Det er nemt. Svaret er klart nej!

I loven står der at forsvaret skal stå i relation til angrebet. En spytklat og et knytnæveslag i ansigtet er langt fra det samme 🙂

Jonas

Hvad hvis der kommer en mand hen til mig. Han har en kniv, og tager den op til min hals. men så laver jeg et eller andet så jeg får fat i kniven. Må jeg så godt stikke ham?

Mathias

Hej,
Jeg var ude for en situation hvor jeg var på vej hjem fra byen med 3 kammerater, hvor vi står og venter ved et busstoppested. Pludselig kommer en beruset mand i slut 20’erne og anklager os for at have smadret adskellige glasflasker og beder os om at stoppe samt han giver os en lang skideballe. Da vi lige er kommet fra burgerking hvor vi tilbragte en times tid og ikke har været i besiddelse af nogle glasflasker, derfor svarer jeg kort tilbage at det ikke er os der har smadret nogle flasker og informere ham om at vi lige er kommet fra burgerking der ikke engang sælger glasflasker. Manden bliver meget ophidset og jeg vælger derfor alligevel at samle den smadrede flaske op og smide den ud. Derefter, siger jeg, måske med en flabet tone at han skal sætte sig tilbage til der hvor han kom fra og passe sig selv. Situationen eskalere hurtigt igennem diskution og jeg bliver skubbet. Han vælger derefter at slå ud efter mig 2 gange hvilke jeg undviger og slår derefter tilbage. Jeg ramte ham en gang på kæben med alle de krafter jeg havde i mig. Der går godt og vel 5-10 sekunder med at han lige står lidt dissorienteret og derefter siger han noget i retningen af “Du har lige hakket mig en, nu skal jeg kraftedme gi’ dig”. Jeg vurdere at jeg nok ikke kan forsvare mig selv mere da jeg kan mærke at min kno er skadet samt hævet efter slaget, derfor løber jeg i ring om busstoppestedet i godt og vel 15 minutter hvor han jagter mig, imens at mine venner forsøger at få ham til at slappe af ved at stå og råbe “stop” samt prøve at holde ham tilbage.
Til sidst dukker politiet op og høre hvad der er sket fra både min ene ven og jeg samt ham manden der jagtede mig. Imens han bliver spurgt ind til hvad der er sket kan jeg høre at han lyver og siger at vi fortsatte med at smadre flasker da han konfronterede os. Jeg vælger derfor at vise at der kun var smadret en flaske og samlede den op af skraldespanden og viste den, derudover fortalte jeg igen at vi altså ingen flasker har smadret eller haft. Jeg får så afvide af den ene politibetjent “Du skal bare sætte den ned og det er lige nu! Du skal være glad for at vi ikke bare tager dig med på stationen og anklager dig for vold”.
Det ender med at politiet siger at det er smartest at droppe det hele og tage hjem så der ikke skal ske yderligere, og det vælger vi så at gøre.

Det skal lige siges at jeg er 178 og vejer 86 kg. Ham manden var 185ish og var tydeligvis trænet.

Hej Jonas,
Det er også nemt at svare på. Svaret er klart nej!
Hvis du har kontrol over kniven, så er det ikke længere dig der bliver angrebet, så bliver DU angriberen, hvis du bruger kniven imod overfaldsmanden.

Pelle Johansen

Hej. Jeg er en relativt spinkel fyr. Hvis jeg bliver angrebet af en mand der er emgt stærkere og større en mig må jeg så godt forsvare mig med en kæp eller et bat for at gøre op for at angriberen er større

Hej Pelle,
Tak for din kommentar.
Om du må bruge en kæp eller et bat er lidt svært at sige. Det der står i loven er, at du skal tage hensyn til angriberens person. I det tilfælde hvor den/de måske er meget større end dig selv, så må du gerne gøre “mere”, end du må gøre imod en angriber, som er mindre end dig selv. Men om det betyder at du må bruge et bat… det kan man ikke entydigt sige noget om.

Peter

Hej,
Jeg arbejder i et supermarked hvor jeg og en kollega blev bedt af min chef, som ikke er særlig stor, om at følge med hende udenfor, da 2 polske alkoholikere sad udenfor butikken med en bakke stjålne frugter. Min chef konfronterer de to individer, hvorefter den ene rejser sig op, og går aggressivt hen mod hende. Jeg tager 2 skridt frem mod hende, for at sikre mig at jeg er i en position til at kunne hjælpe. Manden river tager frugtkassen og skal lige til at kaste den, da han pludselig vælger at lade værre, og stiller den på jorden. I stedet vender han sit fokus på mig, og siger så “What do you want, huh? Fuck off!” og skubber så kraftigt til mig. Jeg er meget chokeret da jeg ikke forventede det, og gik en smule længere tilbage, imens jeg kiggede på herren. Han fortsætter så frem mod mig imens han råber, alt imens min mandlige kollega prøver at få ham til at stoppe, jeg fortsættter med at gå bagud indtil jeg når ind i butikken, og tyven vælger i raseri at kaste en pose applesiner efter mig, og spytte. Det skal siges at jeg ikke sagde et ord til ham, og at han var meget større end mig. Havde det været lovligt for os at lægge ham ned, i det han faktisk havde stjålet og skubbet mig, som i teorien ville gøre det til et røveri?
Tak på forhånd

Hej Peter
Tak for din kommentar. Det vil vi helt klart sige ja til… altså, JA, det havde været helt i orden at lægge vedkommende ned eventuelt i et holdegreb indtil politiet kunne være tilkaldt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalenderen

marts 2020

man tirs ons tors fre lør søn
1
2
3
4
5
6
7
  • Bestyrelsesmøde
  • Sponsordag
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31