Peberspray som selvforsvar

Peberspray som selvforsvar

Peberspray som selvforsvar

Er peberspray som selvforsvar en brugbar løsning for kvinder, der er utrygge ved at færdes ude om aftenen? Det er der i hvert fald mange kvinder der mener. Derfor vil de også have ændret lovgivningen, så det bliver lovligt at købe peberspray i Danmark.

Skal kvinder have ret til at føle sig trygge når de går på gaden?
Ja! Det kan der ikke være nogen tvivl om!

Er peberspray løsningen?
Nej, det mener vi ikke!

Peberspray er falsk tryghed

Med mindre du som kvinde har tænkt dig at rende rundt med en peberspray i hånden konstant, så er den ikke meget bevendt som selvforsvar. Optakten til at du bliver overfaldet er som regel kort. Meget kort. Måske ser du det slet ikke komme.

Hvad nytte har du af en peberspray i din taske når først du er blevet væltet omkuld og har fået nogle solide knytnævneslag i ansigtet? Tror du helt seriøst, at du i sådan en situation har tid og mulighed for at finde en peberspray frem fra din taske?

Vi vil ikke afvise, at det under nogle få heldige omstændigheder kan lade sig gøre, at finde en peberspray frem af en taske under tumulten, så den kan bruges som selvforsvar. Men det vil være undtagelsen der bekræfter reglen. Som tommelfingerregel, så vil du aldrig kunne nå det.

Det er generelt problemet med alle typer af våben, der bliver foreslået som værende egnet til selvforsvar for kvinder. Det er altid noget, du kan have i din håndtaske. Og uanset hvad du så har i din taske, så når du aldrig at få det fundet frem inden det er for sent.

Tueller testen eller 21-foot-rule (7m)

Det amerikanske politi (og sikkert også andre politistyrker i verden) arbejder ud fra et princip, der kaldes 21-foot-rule. Eller på dansk, 7 meter reglen. Den siger forenklet set, at du som politimand ikke kan nå at trække dit våben, hvis overfaldsmanden er tættere på en 7 meter.

Tænk lige over det! 7 meter!
Her er der tale om, at en trænet politimand ikke kan nå at trække pistolen og rette den imod angriberen, hvis angriberen er tættere på en 7 meter.

Vi har fundet nedenstående videoklip der illustrerer princippet. Se den, og tænk så over, om du som kvinde er hurtigere til at finde en peberspray i din taske, end en trænet politimand er til at trække sit skydevåben.

Videoklippet viser forskellige politisituationer, men kan nemt sammenlignes med en selvforsvarssituation. Ud af det blå bliver du overfaldet, slået, sparket eller skubbet omkuld.

Det er ikke afgørende om angriberen har en kniv, som han har i videoklippet. Det afgørende er afstanden og dermed den tid, du har til at finde en peberspray frem og bruge den i selvforsvar. Tid du ikke har noget af, med mindre angriberen er meget langt væk til at starte med.

Som det også bliver påtalt i videoklippet, så er eneste realistiske løsning i sådan en situation empty hand tactics. Altså kamp med de bare næver. Det lyder måske voldsomt, men faktum er, at hvis du vil lære selvforsvar, så er du bedst stillet med træning i slag, spark, nedtagninger og kast. Peberspray som selvforsvar er ubrugeligt og intet andet, end falsk tryghed.

Har du spørgsmål eller kommentarer?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Debatforum

Kig forbi vores Amanogawa debatforum hvor du kan få hurtigt svar på dine spørgsmål, ligesom det er her, hvor du først får at vide, når der sker spændende ting internt i klubben.

Facebook